Selasa, 16 Disember 2014

Hadapinya Dengan Yakin !

Assalamualaikum..Anyeong!!

Hadapinya dengan yakin ? . Ok dalam hidup ni banyak benda yang kita kena hadapinya dengan yakin , kalau kita tak yakin apa pun tak jadi, betul tak. Bagi zati yang kurang bercakap ni memang kena set dalam fikiran supaya " YAKIN!, KAU BOLEH BUAT !, TIADA YANG MUSTAHIL! " .
*macam kelas motivasi pulak hehehe*

Antara situasi yang zati kena hadapinya dengan yakin dan berani;
Situasi 1:

Arghh!! katak. Siapa tak takut dengan katak, angkat tangan ?. Zati ingat lagi masa eksperimen Biologi, zati dan kawan-kawan kena bedah katak, aduh masa mula-mula exited lah juga sebab dapat bedah, bolehlah berangan jadi doktor bedah macam cerita korea yang selalu zati tengok, bila sampai jerr makmal nampak katak dalam jag lutsinar terus hilang keberanian :(..zati tengok cikgu Bio selamba jerr pegang katak masa nak bahagikan katak ikut kumpulan.Eeee..geli. Walaupun dia dah pengsan zati takut juga kalau tiba-tiba dia lompat, habis. Dengan semangat berani daripada kawan zati akhirnya zati sikit demi sikit berani nak pegang katak tuu, ialah nak bedah katak mestilah kena pegang katak..

Situasi 2:
Presentation!! benda nilah paling zati tak suka kalau kena buat presentation dalam kelas.Selalunya subjek yang suka buat presentantion ialah SJ,BI dan Bm. Bila zati dengar jerr perkataan pembentangan keluar dari mulut cikgu zati Aduhhh!! nak jeerr zati lari hehehe..Tapi nak tak nak zati kena buat juga, sebelum buat pembentangan zati set dalam fikiran " Buat jerr..anggapjerr budak-budak kat depan nii patung. ok" hehehe.Alhamdullilah zati boleh buat walaupun tergagap-gagap hehehe..

Situasi 3:
gelongsor panjang pusing-pusing nii seram!! hehehe nak naik benda ni pun kena berani juga..mula-mula nak naik tangga keatas berani lagi bila dah nak turun hilang keberanian tuu hahaha..manalah berani ni asyik hilang jerr tak patut-tak patut hehehe. Tapi kalau dah turun memang PUAS + SERONOK . Itu faedahnya boleh lah kita jerit puas-puas kan ?
Ok sampai sini sahaja, hope suka :)

Apa perkara yang korang kena hadapi dengan yakin dan berani? *jawab, jangan tak jawab*


4 ulasan:

  1. sokong pertama dengan kedua tp ketiga tu mcm ngeri jugak nak hadapi dengan yakin sebab gayat kot..tp kalau dah cuba mesti best kan zati..

    P/s: Terima kasih follow akak..akak dah follow awak. :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. emm betul tu,rugi kalau tak try .:) sama-sama

      Padam
  2. Ya Allah, kak... Memang betul sangat. Ina yang part katak tu, memang geli sampai sekarang... Macam mana lah agaknya perasaan akak time bedah katak tu kan? Ada tak keluar benda pelik-pelik ke? Nanah ke? Darah? Erghh Ina ni cita-cita nak jadi doktor, tapi takut darah. Haihh apalah.. :p Tak pe lah, bak kata kak zati, "hadapinya dengan yakin!!"

    BalasPadam
    Balasan
    1. hehe..mana ada nanah tuu tapi darah tu adalah kalau kita terpotong salur darah dia hehehe... :)

      Padam